En tweet som växte till en revolution

Den 15 oktober 2017 uppmanade den amerikanska skådespelerskan Alyssa Milano i en tweet sina följare att skriva just #metoo om de någon gång hade blivit sexuellt trakasserade. Hon gjorde det för att visa hur utbrett problemet är, men också för att stötta de skådespelerskor som just hade gått ut och offentligt anklagat filmproducenten Harvey Weinstein för våldtäkt och andra sexuella övergrepp. Hon anade nog inte att den lilla tweeten skulle bli en världsomspännande revolution. Hennes tweet fick blixtsnabbt 66 000 svar, och inom loppet av några dagar hade miljontals kvinnor över hela världen skrivit under med "#metoo" i olika sociala medier.
Det blev en revolution som fick marken att skälva under gärningsmän som trott sig stå säkra, belyste övergrepp som tidigare tystats ner och fick patriarkala strukturer på samhällets alla nivåer att skakas i grunden. 

Tanken bakom MeToo-rörelsen ska också tillskrivas den amerikanska civilrättsaktivisten Tarana Burke som redan 2006 grundade organisationen "Just be Inc.", för att hjälpa framförallt unga svarta kvinnor som blivit sexuellt utnyttjade eller trakasserade. De använde  frasen ”me too” för att visa att ingen är ensam om sina upplevelser. Tarana Burke var en av de första att stötta MeToo-rörelsen i sociala medier när Alyssa Milanos uppmaning spreds över världen. 

google64c91fe448d4c16a.html